Удружење жена Србије и Русије

„Матрона“

непрофитна организација


SFbBox by diaita

Serbian Belarusian Czech English French German Greek Italian Latvian Macedonian Portuguese Russian Spanish
Friday, 20 May 2016 08:35

Sirotište i hor Otrada Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

1993. године, манастиру је додељен статус женског манастира. Старешином је именована игуманија Николаја (Иљина), која је стигла у манастир заједно са још само једном послушницом у октобру 1992. године.

Готово од првог дана у манастир су људи почели доводити напуштену децу. И већ 1994. године, у још трошном манастиру уз благослов Светог Патријарха Московског и целе Русије Алексеја II отворено је прихватилиште за сирочад и децу без родитељске бриге, под називом "Радост" у част иконе Богородице "Радост и утеха".

Отварање прихватилишта није било ничим другим изазвано, до жељом сестара да поделе то обиље љубави и благодати, што им је Господ послао на манастир, са бедним и напуштеним сиротанима.

Много од ове деце монахиње су збринуле у својим породицмама, бринући се о њима, и васпитавајући их. Заједнички у храму славе Бога, заједно организују свечаности , заједно обављају поверене им послове и заједно деле све радости и туге. Сестре су учиниле све да се деца не осећају лишена љубави и несрећни, покушавајући да им на све нашине помогну да израсту у праве хришћане, јер сматрају да не њима, а тој деци припада будућност православне Русије.

"Радост" тренутно брине о 58 девојчица узраста од две до седамнаест година, прикупљених из разних крајева Русије. Они живе на територији манастира, али у посебној згради, са сестрама-васпитачима.

Уче оне у гимназији отвореној при манастиру, након чега полажу завршне испите и добијају сертификат као и све државне школе. У гимназији се, поред општег образовања, деца  ангажују и на дугим областима, кореографији, сликању, вајању, ручним радовима, певању, солфеђу, дириговањем. Уче грчки и црквено-словенски језик, основе древноруске историје и византијске музике. Деца уче да пишу поезију. Већ је изашла и прва збирка "Крупици Божьего дара ". Све девојке јако воле да певају, и тако је у прихватилишту формиран диван дечји хор, који је 2002. године добио награду Фондације "Руско извођачко искуство", а 2006. године освојио је прву награду на 18. Међународном фестивалу православне музике.

Пред празник Божић и Ускрс ученице организују музичке наступе по сценарију сестара манастира и саме деце, и помажу сестрама при шивењу костима и прављењу декорације. Учешће у оваквим представама велика је радост за све, и што је најважније, што деца кроз игру у једној ненаметљивој форми схватају хришћанске истине и уче гледаоце доброти, милости и покајању. Овакве представе деца не презентују само за медицинске сестре, него и за госте манастира – а доста су честе и посете недељне посете разних школа, гимназија и интерната. У старачке домове, к болесној деци у инвалидске домове кориснице прихватилишта иду саме – да поделе радост, утеше и подигну дух, као и да дају скромне поклоне.

Од самог раног узраста девојке уче о неопходности да се ради, допуштајући им да помажу у кухињи, у башти, очистите храм. Лишавање оваквих радњи понекад је највећа казна.

Свака ученица "Радости" има неку своју обавезу. Наизменично се брину о биљкама и цвећу, кућним љубимцима, неко је одговоран за чистоћу у учионицама и келијама, неко за ред у библиотеци, а неко помаже у кухињи ...

И што је најважније – васпитаницама се од малена усађују основне хришћанске врлине као што су понизност, стрпљење, послушност. Веома је важно да дете научи да се правилно опходи према себи и другим људима.

Викендом и државним празницима, деца учествују у верским службама, певају у хору, следе за редом, обављају припреме за службу. Уз сталне причесте Светих Христових Тајни, деца се уз помоћ Бога мењају и преображавају.

Read 2795 times Last modified on Tuesday, 27 December 2016 10:17

Copyright Nikola © 2014. All Rights Reserved.