Удружење жена Србије и Русије

„Матрона“

непрофитна организација


SFbBox by diaita

Serbian Belarusian Czech English French German Greek Italian Latvian Macedonian Portuguese Russian Spanish

MATRONINA ČUDESA

Матронина чудеса

Многи људи долазили су к Матрони за помоћ. Четири километара од Себина, живео је човек који није могао да хода. Матрона је рекла: " Нека дође ујутро до мене, макар пузећи. До три сата ће успети да допузи. " И тако би, пузао је четири километра, а назад се вратио својим ногама, излечен.

Једнога дана Матрони су, на Ускршњој недељи, дошле пар жена из села Орловка. Матрона их је примила седећи поред прозора. Једној је дала нафору, другoj - воду, a трећoj - црвенo јаје рекавши јој да то јаје поједе, али тек када прође кроз башту и нађе се на пољу. Жена је узела јаје положивши га у недра, и они су отишли. Када су стигли до поља, жена је, као што јој је Матрона рекла, сломила јаје, а унутра видела - миша. Силно су се уплашиле и одлучиле да се врате назад. Дошле су јој до прозора, а Матрона јој рече: "Шта, одвратно ти је да поједеш миша"?

"Матрона драга, па како тако нешто може да се једе"

"Ааа, а како си ти могла да продајеш људима млеко, при чему и сиротанима, удовицама, сиромашним који краве немају? Када би у млеку нашла миша, једноставно би га извадила и то млеко даље продавала".

Жена је одговорила: "Матрона, али они нису видели миша у млеку, они то нису знали, ја сам га извадила и бацила."

"Да, али Бог све зна, и то да си продавала млеко у коме се миш удавио!"

Многи људи су долазили Матрони са својим болестима и невољама. Имајући благослов од Бога, молитвама је свима помагала.

Помоћ, коју је свесрдно дарила болеснима, није имала никакве везе са народним надри лекарством, видовњаштвом, с онима који су прорицали туђе судбине, разним маговима, екстрасензорним особама, и другим магичним особама који би за "излечење" ступали у комуникацију са тамним силама, већ је њено чудо било фундаментално другачије, засновано на хришћанској природи. Управо због тога су праведну Матрону толико мрзели чаробњаци и разни окултисти, о чему сведоче људи који су је знали из периода њеног живљења у Москви. Пре свега Матрона би се помолила за народ. Будући да је била Богом обдарена многим духовним даровима, она би тражила од Господа помоћ и заштиту за многе болесне. У историји Православне цркве помиње се много примера када би не само свештенослужиоци или монаси - аскети, већ и у миру живећи обични верници с праведном молитвом добијали неопходну помоћ за оздрављење.

Матрона би читала молитве над водом и верницима давала да је пију. Народ би, не само пио ту воду већ би се њом и попрскао да би се исцелио од својих невоља. Садржај ових молитви је остао непознат, и, наравно, ту није могло бити речи о освећењу воде према утврђеном црквеном поретку, који су били закон и канон само за свештенство.  Познато је да лековитим својствима није обдарена само света вода, већ и поједина језерца, свети извори, бунари, обележени присуством и молитвама Богу блиских светих људи, или чудотворних икона.

 
 
 
 
 
 
 
 
Read 3421 times Last modified on Monday, 23 May 2016 08:15

Copyright Nikola © 2014. All Rights Reserved.