Удружење жена Србије и Русије

„Матрона“

непрофитна организација


SFbBox by diaita

Serbian Belarusian Czech English French German Greek Italian Latvian Macedonian Portuguese Russian Spanish

Света Блажена Матрона Московска

"ЈА ЋУ ВАС ВИДЕТИ, И ЧУТИ, И ПОМАГАТИ ВАМ"

 

Света благословена Матрона Московска - једна од најпознатијих и цењенијих православних светаца.

Од самога рођења је имала чудесни дар, па је и пре свога упокојења постала позната као сиромашна молитвеница, сва предана за славу Божију.

Цео њен живот био је пример великог духовног подвига љубави, стрпљења, само-жртвовања и саосећања.

 

Данас започињемо објављивање животописа пресвете старице, за навођење мајке Матроне, а написаћемо, и како да потражите помоћ од Матронушке.

 

Током живота  Матронушкин дом увек је био предмет посете ходочасника. Људи су за помоћ, мати Матрони, долазили из удаљених крајева, километрима са својим болестима, бригама, невољама. И Матрона им је помогла, лечила их, и уливала наду.

Блажена Матрона није тражила од људи много, али је увек захтевала - да верују у Бога. Такође учила их је и да не очајавају а у мери својих могућности покушају да измене свој живот избављајући га од грехова и порока, све уз помоћ Бога.

 

Блажена је говорила: "Након моје смрти, на гроб мој ће мало људи долазити, само моји најближи, а када и они умру, опустеће гроб мој, и само ретки намерници ће тамо доћи. Али много година после, људи ће научити о мени и у гомилама долазити за помоћ, са својим невољама, тражећи да се помолим за њих код Господа Бога, и ја ћу им свима помоћи и све ћу их чути. "

Још пред саму смрт, она рече:  "Сви, сви дођите код мене и реците ми, као живој, о својим невољама, а ја ћу вас видети, и чути, и помоћи вам."

 

Рођење

 

Света Матрона (Матрона Никонов , од oца Димитрија) рођена је 1881.год. у селу Себино Епифанског региона (сада Кимовски регион) општина Тула. Њени родитељи - Дмитрије и Наталија, сељаци - били су људи побожни, поштеним радом, живели у сиромаштву. Породица је имала четворо деце, најмлађа је била Матрона. Када се родила, њени родитељи више нису били млади.

У таквим условима у којима су живели Никонови, четврто дете могло се сматрати, пре свега, прекобројним гладним устима. Због такве ситуације, тешког сиромаштва, мајка још пре рођења последњег детета одлучује да га се ослободи. Убиство бебе још у мајчиној утроби, у патријархалној сељачкој породици, није долазило у обзир. Међутим постојало је доста прихватилишта у која су довођена ванбрачна и деца из најбеднијих породица и ту их васпитавали о трошку друштва или средствима добротвора.

Матрону је мајка одлучила, још пре њеног рођења, да преда у прихватилиште кнеза Голицина у суседном селу Бучалки, али приказао јој се пророчки сан. Још нерођена кћи приказала се Наталији у сну у виду беле птице са људским ликом и затворених очију која јој се спустила на десну руку. Прихвативши сан као неки упозоравајући знак, богозастрашена жена одустаје од идеје да преда своје дете у прихватилиште. Ћерка се рађа слепа, но њена мајка воли своје "несрећно дете."

Свето писање потврђује да Свемогући Бог понекад бира своје слуге још и пре него што се они роде. Господ, одредивши Матрони посебни задатак, од самог почетка «ставио је» на њена плећа «тешки крст» који је понизно и стрпљиво носила кроз цео свој живот.

Причу ћемо наставити....

 

 

Read 5237 times

Copyright Nikola © 2014. All Rights Reserved.