Удружење жена Србије и Русије

„Матрона“

непрофитна организација


SFbBox by diaita

Serbian Belarusian Czech English French German Greek Italian Latvian Macedonian Portuguese Russian Spanish

Донација манастиру Св. Петка Изворска

 

Донација манастиру Св. Петка Изворска

 

Удружење “Матрона“ захваљујући донацијама фирми из Србије прикупило је значајну хуманитарну помоћ за потребе прихватилиштва за женске особе ометене у развоју које постоји у оквиру манастира Св. Петке Изворске у селу Извор код Параћина. Акцију су подржале Хуманитарна организација Срби за Србе из Београда и Међународни фонд јединства православних народа из Москве.

 

Прихватилиштву манастира том приликом испоручене су основне животне намирнице и друге свакодневне потребштине; уље, брашно, конзервисана храна, намирнице за припрему јела, пелене за одрасле особе, завоји и друго у укупној вредности од 115.000 динара.

 

Дом „Света Петка“ представља јединствену установу социјалне заштите будући да подразумева сарадњу и интеракцију између установа Српске православне цркве и државних институција социјалне заштите. У прихватилиштву су смештена теже и тешко оболела женска лица која уживају максималну подршку, љубав и заштиту од стране особља и монахиња манастира које припадају сестринству манастира Раваница.

 

Овај модел социјалне заштите као спона између црквених и државних институција представља успешан модел сарадње између Центра за социјални рад у Параћину и манастира Св. Петка о чему сведочи преко 60 година успешне сарадње.

 

- Треба имати велику веру, стрпљење и љубав да бисте могли да се бринете о особама које су ометене у развоју. Сви они воле да им се приђе, да их помилујете руком, то им је најважније. Нису им важне друге веома битне ствари у обичном животу, али су жељни љубави и пажње. Лепом речју их смирујемо и живимо са њима као породица. Тада они оживе, расположени су, смеју се, то их одржава и даје им наду у живот - каже мати Гликерија, која брине о Дому у Извору и манастиру Света Петка.

 

Драго нам је што смо овај пројекат успешно реализовали и наставићемо да помажемо манастиру и прихватилиштву кад год нам се укаже прилика – изјавили су представници удружења приликом пријема Захвалнице манастира.

Read 2071 times Last modified on Monday, 30 March 2015 09:44

Copyright Nikola © 2014. All Rights Reserved.